Wszystko czym może interesować się KOBIETA ...
poniedziałek, 26 listopada 2012

Z radością informuję że biorę udział w candy 

A informacje na temat candy na blogu 

GAŁGANY ROKSANY

11:10, kasia791210
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 31 marca 2011

Przyszła wiosna :) wyczekiwana z utęsknieniem ...

W końcu można odetchnąć ciepłym powietrzem i przede wszystkim podziwiać przyrodę, która budzi się na naszych oczach.

Dzisiaj zaliczyliśmy pierwszy spacer po łąkach, które mamy blisko naszego osiedla, las jest jeszcze mało zielony ale kwiatki na łące już są, a oto dowody :)

Ptaki śpiewają, kaczki pływają po rzece, jelonki zaczynają wychodzić z lasu na łąki w poszukiwaniu młodej trawki, liski wystawiają noski z norek, miło i przyjemnie...

Przepiękne muffinki, jak tylko je zobaczyłam na blogu mojewypieki wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała je zrobić :)

Są mocno czekoladowe i niesamowicie słodkie przez swój różowy maślano-cukrowy krem, po jednej ma się dość :)

Wiem już, że następnym razem zrobię inny krem aby babeczki nie były takie mdłe od cukru.

muffinki czekoladowe

 

Przepis u mnie na 21 babeczek w orginale 14 ale to chyba kwestia rozmiaru papilotek do muffinek i formy(ja posiadam blachę na 12 muffinek średniej wielkości).

 

Potrzebne składniki na ciasto, to:

#220 gr miękkiego masła (dałam 100gr masła i 120 margaryny);

#150 gr drobnego cukru;

#210 gr mąki pszennej;

#1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

#4 jajka;

#4 płaskie łyżki kakao;

#50 gr drobno posiekanej gorzkiej czekolady (nie miałąm gorzkiej dałam białą - wyszły super widoczne białe kawałeczki w mocno czekoladowej muffinie).

 

Wszyskie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Łączymy jajka z cukrem, ubijamy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia kakao i margarynę ubijamy do połączenia składników nie za długo aby ciasto się nie zważyło (choć niczemu to nie przeszkadza, moje się zważyło mimo to babeczki dobrze się upiekły i były pyszne)

Ubieramy blachę do muffinek papilotami. Nakłądamy łyżką ciasto (jest dosyć gęste) do połowy papilotek (mocno rosnie).

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 min lub do tzw. suchego patyczka.

 

Po upieczeniu studzimy i w takiej postaci można je zostawić bo są bardzo dobre.  Jeżli jednak chcemy mieć mini-torciki robimy masę.

 

Składniki na masę:

#300 gr serka kremowego typu Philadelphia

#250 gr masła (miękkiego)

#1 i 3/4 szk cukru pudru

#kilka kropli barwnika spożywczego (u mnie i w oryginale: czerwony - powstaje różowa masa)

 

Masło utrzeć do białości dodać cukier i stopniowo serek na samym końcu barwnik. Schłodzić. Rękawem cukierkiczym robić wzorki na muffince.

 

Mufinki należy przechowywać w lodówce.

 

Jeśli masa nam się zważy (u mnie dzieje się tak dość często, nie należy się martwić, wystarczy miskę z masą postawić nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać trzepaczką przez jakiś czas, a masa stanie się idealnie głodka i jednolita GWARANTUJĘ - mam ten patent sprawdzony gdyż ilekroć mieszam masę kremową maślaną czy budyniową zawsze mi się waży :( - powód zbyt szybkie dodawanie składników lub różnica temperatury składników dodawanych do masy).

muffinka czekoladowa z kremem maślano-serowym

Smacznego :)


 


piątek, 18 marca 2011
wtorek, 08 marca 2011

Piękne słoneczko za oknem, bukiecik wspaniałych kwiatów w wazonie już od wczoraj cieszy oko :)


Miło jest raz na jakiś czas zapomnieć o zabieganiu, rozleniwić się na swój sposób, rozmarzyć ...

Dzisiajszy dzień poza codziennymi obowiązkami chcę spędzić najlepiej jak to tylko możliwe.

Spacer po parku z synkiem i Luną, wdychanie wczesnowiosennego powietrza, odebranie córci ze szkoły, wypieki drożdżówek z serkiem i pomarańczami :) jakiś leniwy obiad, akrobatyka Julci - późnym wieczorem, cudowna kolacja przy świecach z lampką .... kawy szampańskiej której przepis zobaczyłam dzisiaj w programie KAWA CZY HERBATA.

 

SZAMPAŃSKA  KAWA

 

SKŁADNIKI :

kieliszek do szampana

kostki lodu

wado gazowana

syrop (malina, truskawka)

cukier w płynie (zorpuszczony cukier w niewielkiej ilości wody)

kawa espresso (gotowa)

 

PRZYGOTOWANIE

do kieliszka wkładamy kilka kostek lodu zalewamy wodą gazowaną dodajemu płynny cukier i syrop oraz przygotowane espresso - GOTOWE

 

wystarczy tylko delektować się smakiem i szampańskimi bąbelkami :)

niedziela, 06 marca 2011

Oponki serowe z malinami

 

moje odkrycie na lekkie? ciasteczko przy kawie, zaskakuje smakiem a i widok sprawia nie lada przyjemność (jedyny feler to jak znaleźć maliny pod koniec zimy?)

 

składniki

1/2 kg sera półtłustego

1/2 kg mąki

1/2 szkl cukru

4 żółtka

250 ml kwaśnej śmietany

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

olej do smażenia

cukier puder do posypania

maliny

 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zmielony ser, żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę sodę i ocet. Zagnieść ciasto. Opruszyć delikatnie mąką i rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wykrawać okręgi, zrobić w środku wgłębienie denkiem od kieliszka lub łyżeczką. Wrzucać oponki na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, wyjmować i układać na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Maliny ułkadać we wgłębieniu oponki. Można podawać z bitą śmietaną....

 

Nic więcej tylko cieszyć się widokiem, smakiem i zapachem.

Te niepozorne ciasteczka przypominają mi letnie popołudnia. Wszstko to chyba sprawka tych malin ale warto poszukać ich zimą i delektować się aromatem.

piątek, 04 marca 2011

Jak w każdy piątek mam ogromny problem z obiadem dla wszystkich domowników.

Można zapytać dlaczego?

Odpowiedź jest prosta, każdy osobnik ma różne gusta i ciężko jest dobrać coś, co spełni oczekwiania każdego z osobna i wszystkich na raz, za jednym zamachem.

Mój M nie jada ryb, więc ryby odpadają (nie często mam ochotę gotować 2, czy nawet 3 dania dziennie dla każdego :( niestety, wiem że ryby są zdrowe i dobrze wpływają na dzieci ale jak to wytłumaczyć upartemu facetowi, który już w drzwiach krzyczy "śmierdzi ryba".

Tak więc mam problem ... piątkowy problem.

Szczerze mówiąc makaron jedliśmy wczoraj z sosem pomidorowym, startymi warzywami i kulkami mięsnymi, kolejny dzień z makaronem? Nie bardzo.

Racuchy ucieszyłyby najmłodszą latorośl ale zbyt dużo słodkiego to też nie rozwiązanie, poza tym były w zeszłym tygodniu :(

Zupełnie nie wiem co robić, przyznam że pierogów nie zrobię bo po prostu nie potrafię. Co mi pozostaje?

 

11:13, kasia791210
Link Komentarze (3) »
środa, 02 marca 2011

WYSCHNIĘTE   RODZYNKI

rodzynki znów będą miękkie gdy włożymy je na pół godziny do soku z cytryny

 

GOTOWANIE   KUKURYDZY

jeśli do gotującej się kukurydzy dodamy trochę soku z cytryny, ziarna zachowają złocisty kolor

 

KLAROWNY   ROSÓŁ

schłodzone białko jajka ubić na sztywną pianę i dodać ją do rosołu, powoli doprowadzić do wrzenia i łyżką cedzakową zdjąć białko z resztkami włoszczyzny i mięsa

 

CHRUPIĄCA   PANIERKA

jeśli tuż przed zdjęciem kotleta z patelni zwiększy się na chwilę ogień, to panierka będzie bardziej chrupiąca

 

ROGALIKI WIEDEŃSKIE

rogaliki wiedeńskie

moim zdaniem jedne z najlepszych rogalików do kawy ;>

długo szukałam odpowiedniego przepisu aż w końcu znalazłam w ANIELSKIEJ KUCHNI siostry Anieli, muszę przyznać iż wychodzą idealnie kruche i aż rozpływają się w ustach...mmm

 

PRZEPIS (na około 35 rogalików)

 

  • 30 dag mąki
  • 20 dag miękkiego masła (może być margaryna ale smak się lekko zmieni)
  • 10 dag zmielonych orzechów (ja dałam migdały)
  • 5 dag cukru pudru (ja dałam zwykły cukier i też wyszły)
  • cukier wanikiowy
  • 3 żółtka
  • cukier puder do obtoczenia rogalików po upieczeniu

 


Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie ilości (wielkości orzecha włoskiego), robić w dłoniach wałeczek grubszy w środku cieńszy na zewnątrz i zwinąc jak rogalik lub rogi jak kto woli.

Ukłądać na blachę wyłożoną pergaminem (niekoniecznie - ciasteczka są mocno maślane i nie przywierają do blachy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C do zarumienienia rogalików.

Lekko przestudzone rogaliki obtoczyć w cukrze pudrze (porządnie gdyż w cieście jest tylko 5 dag cukru cała słodycz pochodzi zatem z pudru na ciasteczku).

GOTOWE

wystarczy zaparzyć kawę i delektować się nieziemskim smakiem

rogaliki wiedeńskie pieczenie

Wczoraj robiłam te rogaliki i powiem szczerze, że się nie narobiłam :> jest to ekspresowe ciasteczko.

Jedyny minus to taki, że znikają z patery w zastraszającym tempie i należy podwoić liczbę składników jeśli chce się cieszyć ich smakiem troszkę dłużej. Gorąco polecam.



poniedziałek, 21 lutego 2011

Moje małe szkraby już nie są takie małe

Kolejny rok mija i kolejne urodznki za nami

Na tortach 4 i 8 zapaliły się

i zostały zdmuchnięte z uśmiechem

Jak ten czas leci

 

Torciki oczywiście były (jak stwierdzili goście - PYCHA) cieszy mnie to niezmiernie, przepisy na

tort brzoskwiniowy z masą milky way

Tort Brzoskwiniowy

scooby doo

oraz tort cytrynowy

Tort cytrynowy Hannah Montana

ze strony Dorotus76  MOJE WYPIEKI za które bardzo jej dziękuję ... Dla mnie to geniusz w wypiekach i ogromna skarbnica wiedzy.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5